TRİKÜSPİT KAPAK ONARIMI

Triküspit kapak, kalbin sağ kulakçığı ile sağ karıncığı arasında bulunur ve işlevi kanın kulakçıktan karıncığa akışını sağlamak ve karıncıktan kulakçığa geri çıkmasını önlemektir. Bazı insanlarda bu kapak düzgün çalışmaz ve buna triküspit kapak hastalığı denir. Triküspit kapak hastalığı mitral kapak hastalığıyla karşılaştırıldığında daha nadir görülen bir kapak bozukluğu hastalığıdır. Darlık, yetmezlik, atrezi ve Ebstain Anomalisi gibi türleri bulunur. Bunlardan en yaygın olanı triküspit darlıktır. Triküspit darlık, triküspit kapağın yaprakçıklarının sertleşmesi veya kalınlaşması sonucu uygun şekilde açılamamasıdır. Bu yüzden de kulakçıktan karıncığa yeterli kan geçişi sağlanamaz. Triküspit yetmezlik ise yaprakçıkların tam kapanamaması sebebiyle karıncıktan kulakçığa geri kan kaçağı oluşması durumudur.

Triküspit atrezisi doğuştan gelir ve kapağın hiç oluşmaması sonucu kulakçık ve karıncık arası kan akışı olmaması hastalığıdır.

Ebstain Anomalisi, triküspit kapağın doğuştan olması gereken yerden daha aşağıda oluşması sonucu triküspit yetmezlik gibi geri kaçak oluşması hastalığıdır.

TRİKÜSPİT KAPAK BOZUKLUKLARI NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Triküspit kapak hastalığının belirtilerinin hafif olduğu durumlarda ilaçla tedavi uygulanabilir. Bu ilaçlar kalp yetmezliğini kontrol etmek ve düzensiz kalp ritmini düzene sokmak için kullanılabilir. Cerrahi içermeyen tedavilerin amacı bozukluğun kalbe daha fazla zarar vermesini önlemektir. Kapakçıktaki bozulma büyükse veya zamanla kötüleşiyorsa arızalı kapakçığın onarılması veya değiştirilmesi için ameliyat gerekebilir. Hastalığın erken evrelerinde triküspit kapak ameliyatı olmak kalbe verilecek ciddi ve kalıcı hasarların önlenmesini sağlayabilir. İki çeşit kapakçık ameliyatı vardır: Triküspit kapak onarımı ve triküspit kapak değişimi. Genellikle triküspit kapak onarımı tercih edilen tedavi yöntemi olur. Çünkü kapakçık onarımı, kapakçık değişimi ile kıyaslandığında daha uzun bir yaşam, daha iyi sonuçlar, felç veya enfeksiyon gibi komplikasyon risklerinin daha az olması gibi birtakım avantajları vardır. Bu avantajların nedeni kapakçığın onarılmasının kalbin fiziksel yapısına daha az zarar vermesidir. Ayrıca kapakçık hastanın kendi dokusu olduğu için enfeksiyon kapma veya kan pıhtısı oluşturma riski de daha düşüktür.

Triküspit kapak ameliyatlarında kullanılan cerrahi yöntemler şunlardır:

Da Vinci Robotik Cerrahi

Robotik cerrahide, hastanın göğüs kemiğinin kesilmesine gerek yoktur. Cerrah hastanın yakınındaki bir konsola oturarak, eğilip dönebilen enstrümanları kontrol eder. Yüksek çözünürlüklü üç boyutlu kamera hastanın içinin büyütülmüş görüntüsünü sağlar. Sistem, cerrahın tüm el hareketlerini, hastanın içindeki enstrümanlara daha küçük, daha kesin ve daha hassas hareketlerle iletir. Göğüs kemiğinin kesilmemesi ameliyat sonrasında hastanın iyileşmesini kolaylaştırır.

Bu yöntemde aletlerin hareket kabiliyetleri sayesinde mitral kapağın onarımında veya değiştirilmesi esnasında yerleştirilecek dikişler yüksek bir hassasiyetle yerleştirilebilmektedir.

Geleneksel Açık Cerrahi

Açık cerrahi göğüs kemiği yaklaşık 15-20cm kesilerek yapılır. Bu sayede cerrah göğüs kafesini açarak kalbi ve damarları çıplak gözle görebilir. Fakat ameliyat sırasında göğüs kemiğinin kesilmesi ameliyat sonrasında iyileşme sürecinin daha zor geçmesine ve uzun sürmesine sebep olur. Göğüs kemiği kesilen hastaların uzun bir süre çoğunlukla sırtüstü yatmaları gerekmektedir.

Minimal İnvaziv Kalp Kapağı Cerrahisi

Minimal invaziv kalp kapağı cerrahisi geleneksel açık cerrahiye göre daha küçük kesiler yapılarak, iki boyutlu bir kamera ve düz hareket kabiliyeti olmayan aletlerle gerçekleştirilir. Cerrahi enstrümanlar tamamen cerrahın kontrolünde olur. Endoskopik tekniğin uygulanabilmesi için göğüs duvarı yapısının ve kalpteki anatominin uygun olması gerekmektedir. Kapak türüne göre uygulanabilecek farklı minimal invaziv yaklaşımlar bulunmaktadır.

 



Kalp Damar Cerrahisi ameliyatlarını robotik cerrahi sistemiyle gerçekleştiren doktorlara buradan ulaşabilirsiniz