MİTRAL KAPAK ONARIMI/DEĞİŞİMİ

Mitral kapak, kalbin sol karıncığıyla sol kulakçığı arasında olup, kanın tek yönlü akmasını sağlayan bir kapakçıktır. Mitral kapak açılarak kanı kulakçıktan karıncığa geçirir ve daha sonra kapanarak geri kan geçişini engeller.
Bu kapak çeşitli nedenlerle bozulup müdahale gerektirebilir. Bu bozulmalar sırasıyla romatizmal ateş denilen özellikle çocukluk çağlarında geçirilen bademcik enfeksiyonlarının uzun vadedeki komplikasyonları olarak ortaya çıkabildiği gibi dejeneratif kapak hastalıkları denilen kalp kapağının kendisinin ya da kalp kapakçıklarını yerinde tutan dokuların gevşemesi ya da kopmasıyla oluşabilir. Bunun dışında ileri yaşlarda yine kalp kapakçığının üzerinde oluşan kireçlenme sonucu bu kapaklarda hareket kısıtlanması meydana gelip kapağın fonksiyonunda bozulma olabilir. Bu hastalarda kapakçığın tamir edilmesi veya değiştirilmesi gerekebilir.

Mitral kapak onarımı veya değişimi, mitral kapak darlığı veya mitral kapak yetersizliği durumlarında uygulanan bir cerrahi yöntemdir.

Mitral darlık, mitral kapağın sertleşmesi veya kalınlaşması sonucu yeterli şekilde açılamamasıdır.

Mitral kapak darlığı kalbin sol kulakçığından sol karıncığına kan akışına engel olan bir durumdur. Mitral kapak darlığının belirtileri arasında solunum güçlüğü en belirgin semptomdur. Hastanın bedeni fiziksel egzersizler sırasında çok daha çabuk yorulur. Mitral kapak darlığının tanısında en etkili yöntem ekokardiyografidir. Eğer hastanın EKG sonuçlarında koroner arter hastalığını da işaret eden bulgular varsa anjiyografi de gerekli olabilir.

Mitral kapak yetersizliği ise sol karıncıktan pompalanan kanın bir kısmının sol kulakçığa geçmesine neden olur. Geri kaçak sonucu kulakçıkta fazla kan birikimi olduğundan dolayı kalp, kanı boşaltmak için daha güçlü kasılmak zorunda kalır ve bu da kalp kaslarının zayıflamasına ve dolayısıyla kalp yetmezliğine neden olur. Mitral kalp yetersizliğinin bir başka sonucu da zamanla kalbin büyüyerek akciğere olan basıncının artmasıdır.

2 çeşit mitral kapak yetmezliği vardır:

Kronik mitral kapak yetmezliği: Kapakçığın zamanla zedelenmesidir ve yavaş gelişir. Sebepleri arasında ateşli romatizma, doğuştan kalp bozuklukları, kapakçıkta kalsiyum birikmesi olabilir.

Kronik olmayan mitral kapak yetmezliği: Aniden gelişir ve tedavi edilmediği durumlarda ölümcül olabilir. Kapakçığın aniden yırtılması sonucu meydana gelir. Kalp enfeksiyonları veya kalp krizi kapakçığın yırtılmasına neden olabilir.

MİTRAL KAPAK BOZUKLUKLARININ BELİRTİLERİ NELERDİR?

  • Düzensiz kalp atışı (çarpıntı, hızlı kalp ritmi)
  • Geceleri inatçı öksürük
  • Nefes darlığı (egzersiz sırasında veya geceleri)
  • Egzersiz sırasında gereksiz yorgunluk
  • Kalp hırıltısı
  • Ayaklarda, bileklerde ve bacağın alt kısımlarında şişlik

MİTRAL KAPAK BOZUKLUĞUNUN KOMPLİKASYONLARI NELERDİR?

  • Kalp Yetmezliği:Zamanla gelişir ve nefes darlığına ve yorgunluğa sebep olur.
  • Kan Pıhtıları:Pıhtılar kalbin farklı bölgelerine taşınabilir ve kalp krizine sebep olabilir. Beyinde kan pıhtılaşması felce sebep olabilir veya vücudun farklı bölgelerindeki kan pıhtılaşmaları tıkanma yaratabilir.
  • Kulakçık Kasılması:Kalp kasıldığı zaman, çok düzensiz ve hızlı atar. Bu da çarpıntıya ve nefes yetmezliğine sebep olabilir. Kulakçık kasılması ve kan pıhtıları genellikle birlikte gözlenir ve çok tehlikelidir.
  • Kalp İç Zarı İltihabı:Bu daha az yaygın bir komplikasyondur ve kapakçığın iltihaplanmasıyla oluşur. Eğer çok çabuk tedavi edilmezse çok ciddi hastalıklara yol açabilir.

MİTRAL KAPAK BOZUKLUKLARI NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Mitral kapak bozukluklarının tedavisinde öncelikle hastanın günlük alışkanlıklarında değişiklikler yapması gerekebilir. Sağlıklı beslenme, kafein tüketiminin azaltılması, alkol alımının azaltılması, egzersiz yapmak ve kilo vermek mitral kapak bozukluğuna sahip insanların günlük hayatlarında mutlaka uygulaması gereken kurallardır. Mitral kapak bozukluklarının tedavisinde kalbin mevcut fonksiyonlarını daha iyi yerine getirebilmesi için ilaç tedavisine ihtiyaç duyulabilir. Hastalıklı kapak sebebiyle kalbin kanı vücuda daha güçsüz pompalaması problemine ilaç tedavisi yardımcı olabilir. Ancak kalp kapağı hastalıkları mekanik bir problem olduğundan, cerrahi genellikle kaçınılmazdır.

Mitral kapak bozuklukları yani mitral kapak darlığı ve mitral kapak yetmezliği ameliyatlarında kapakçık onarılır ve güçlendirilir veya yeni bir kapakçıkla değiştirilir. Bu prosedürler sırasıyla mitral kapak tamiri ve mitral kapak değişimi olarak adlandırılır.

Kalp ameliyatlarında kullanılan cerrahi yöntemler şunlardır:

da Vinci Robotik Cerrahi

Robotik cerrahide, hastanın göğüs kemiğinin kesilmesine gerek yoktur. Ameliyat hastanın kaburga kemikleri arasından açılan küçük kesilerden gerçekleştirilir. Cerrah hastanın yakınındaki bir konsola oturarak, insan elinden daha fazla hareket kabiliyetine sahip enstrümanları kontrol eder. Yüksek çözünürlüklü üç boyutlu kamera, hastanın içinin büyütülmüş görüntüsünü cerraha iletir. Sistem, cerrahın tüm el hareketlerini, hastanın içindeki enstrümanlara daha küçük, daha kesin ve daha hassas hareketlerle iletir. Göğüs kemiği kesilmediğinden hastanın günlük hayatına dönüş süresi kısa olur.

Bu yöntemde aletlerin hareket kabiliyetleri sayesinde mitral kapağın onarımında veya değiştirilmesi esnasında yerleştirilecek dikişler yüksek bir hassasiyetle yerleştirilebilmektedir.

Açık Cerrahi

Açık kalp ameliyatları göğüs kemiği yaklaşık olarak 15-20 cm kesilerek yapılır. Bu sayede cerrah, göğüs kafesini açarak kalbi ve damarları çıplak gözle görebilir. Ameliyat sonrasında kesilen göğüs kemiğinin iyileşmesi uzun sürer ve bu sürede hastanın çoğunlukla sırtüstü yatması gerekir. Bu nedenle hastanın günlük aktivitelerini yapabilmesi de uzun bir zaman alır.

Minimal İnvaziv Kalp Kapağı Cerrahisi

Minimal invaziv kalp kapağı cerrahisi geleneksel açık cerrahiye göre daha küçük kesiler yapılarak, iki boyutlu bir kamera ve düz hareket kabiliyeti olmayan aletlerle gerçekleştirilir. Cerrahi enstrümanlar tamamen cerrahın kontrolünde olur. Endoskopik tekniğin uygulanabilmesi için göğüs duvarı yapısının ve kalpteki anatominin uygun olması gerekmektedir. Kapak türüne göre uygulanabilecek farklı minimal invaziv yaklaşımlar bulunmaktadır.

 

 



Kalp Damar Cerrahisi ameliyatlarını robotik cerrahi sistemiyle gerçekleştiren doktorlara buradan ulaşabilirsiniz