KORONER BY-PASS AMELİYATI

Koroner arter hastalığı kalp kasına kan ve oksijen sağlayan damarların sertleşmesi ve daralmasıdır. Damarlardaki tıkanıklık %70’i geçtiğinde, egzersiz sırasında artan oksijen ihtiyacı karşılanamaz. Kan, oksijen ihtiyacını karşılayamadığı zaman hastalar genellikle göğüs ağrısı yaşarlar. Bu hastalığın tedavisinde yaşam tarzı değişiklikleri, ilaçlar ve damarları açmak için uygulanan anjiyoplasti gibi tedavi seçenekleri uygulanır. Bu tedavi yöntemlerinin yardımcı olmadığı durumlarda koroner by-pass ameliyatına ihtiyaç duyulabilir. Koroner by-pass ameliyatında kanın kalbe akabilmesi için yeni bir yol oluşturulur. Göğüs, bilek veya bacaktan alınan sağlıklı bir damar, daralmış veya tıkanmış olan alanın hemen üstüne veya hemen altına bağlanır. Bu da kanın tıkanmanın etrafından dolaşmasına olanak sağlar. Bazı hastalar birden fazla ameliyata ihtiyaç duyarlar. Ameliyat sonrası genellikle hastalar sorunsuz bir şekilde yaşamlarını sürdürürler.

KORONER ARTER HASTALIĞININ SEBEPLERİ NELERDİR?

Koroner arter hastalığı kalbe kan sağlayan damarların tıkanmasıdır. Bu daralmanın sebebi damarlarda kolesterol kaynaklı plak oluşumudur. Bu hastalığa yakalanma riskini arttıran faktörler şunlardır:

  • Sigara kullanımı
  • Yüksek tansiyon
  • Yüksek kolesterol
  • Yaş (Erkekler için 45 yaşından büyük olmak, kadınlar için 55 yaşından büyük olmak)

KORONER ARTER HASTALIĞININ TANISINDA HANGİ YÖNTEMLER KULLANILIR?

Elektrokardiyografi (EKG): Kalbin elektriksel aktivitesinin dinlenme sırasında kaydedilmesidir. Kalpteki oksijen açığını gösterebilir.

Efor Testi: Hasta fiziksel aktivite yaparken kalbin elektriksel aktivitesinin kaydedilmesidir.

Koroner Anjiyografi: Kalbe kan sağlayan arterleri incelemek ve plak birikimi ile daralma olup olmadığını belirlemek için kullanılan bir görüntüleme testidir. Arterlerin daha iyi görüntülenmesi için görüntülemede hastaya iyot yönünden zengin bir kontrast madde (boya) enjeksiyonu yapılır. Tarama sırasında oluşturulan görüntüler, bir monitörde izlenebilen, film üzerine basılmış veya elektronik ortama aktarılabilen üç boyutlu görüntüler oluşturmak üzere yeniden biçimlendirilebilir.

Bilgisayarlı Tomografi (BT): İç organların, kemiklerin, yumuşak doku ve damarların görüntülerinin elde edilebildiği bir görüntülüme testidir.

KORONER BY-PASS AMELİYATI NEDİR? NASIL YAPILIR?

Koroner bypass ameliyatı, kan akışının kalpteki tıkalı veya kısmen bloke olan yolunun yeni bir yola aktarılmasıdır. Böylelikle kalp kaslarına gelen kanın akış yolu açılmış olur. Bu işlem sırasında genellikle hastanın kol, bacak veya göğsünden alınmış olan damar kullanılır. Bu damar tıkalı damarın bağlı olduğu damarlara bağlanarak kanın tıkalı yolu atlaması sağlanır.

Koroner By-pass Ameliyatında kullanılan cerrahi yöntemler şunlardır:

da Vinci Robotik Cerrahi

Robotik cerrahi, robotun 3 boyutlu, yüksek çözünürlüklü kamerası ve 540 derece hareket kabiliyetine sahip özel enstrümanları ile gerçekleştirilir. Hastayla aynı odada bulunan konsol aracılığıyla cerrahın yaptığı el hareketleri aynı zamanda robotun enstrümanlarına iletilir ve operasyon gerçekleştirilir. Tüm operasyon boyunca hastanın başında bulunan bir cerrah da operasyon süresince konsol başındaki cerrahın ihtiyacı olduğu takdirde steril olarak hastaya veya enstrümanlara müdahale eder. Robotik koroner by-pass ameliyatları iki şekilde yapılabilir:

İlk yöntemde sadece göğüs duvarından geçen internal mamarian arter robotik cerrahi ile kaburgalar arasından yapılan küçük kesilerle çıkartılır. Daha sonra göğsün sol tarafında yaklaşık 5-6 cm’lik bir kesi yapılarak kalbe ulaşılır ve robotla çıkarılan göğüs damarı buraya yerleştirilir.

İkinci yöntemde ise göğsün sol tarafındaki kesi hiç açılmaz. Sadece vücutta açılan 4 adet delikle göğüs boşluğuna girilip göğüs damarı çıkarılır. Kalp gerek durdurulmadan gerekse durdurularak göğüste hiçbir kesi yapılmadan robotik koroner by-pass ameliyatı gerçekleştirilir. Kemik kesilmediğinden hasta günlük yaşantısına çok daha hızlı dönebilir.

Açık Cerrahi

Açık cerrahi büyük kesilerden gerçekleştirilen ve açık cerrahi enstrümanlarının kullanıldığı bir cerrahi yöntemdir. Açık koroner by-pass ameliyatında hastanın göğsünde büyük bir kesi açılır ve göğüs kemiği kesilir. Göğüs kemiği kesilen hastaların göğüs kemiğinin iyileşmesi çok uzun bir zamanı kapsıyor ve bu süreçte hastaların çoğunlukla sırtüstü yatmaları gerekiyor. Açık kalp ameliyatlarında kalp buzla soğutulurken kalbe kan taşıyan damarlara koruyucu bir solüsyon enjekte edilir. Bu işlem ameliyat sırasında kan akışındaki azalmanın hasarının minimuma indirilmesini sağlar.

Minimal İnvaziv Koroner By-pass

Hastanın göğüs kemiğinin kesilmesi yerine kaburgalarının arasında açılan 5-6 cm’lik bir kesiden gerçekleştirilir. Cerrah uzun, düz laparoskopik el aletlerini kullanır. Hastanın durumuna göre kalbin durdurulması gerekebilir.



Kalp Damar Cerrahisi ameliyatlarını robotik cerrahi sistemiyle gerçekleştiren doktorlara buradan ulaşabilirsiniz